2016-03-10-1457633472-7768299-coconutoil

Olej kokosowy to niewątpliwie produkt, który już od dłuższego czasu okrywa się dobrą sławą. Zarówno w kuchni, jak i kosmetyce jest uznawany za produkt wręcz idealny o wspaniałych właściwościach zdrowotnych, leczniczych, czy kosmetycznych. Czym dokładnie zasłużył sobie na miano produktu idealnego? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

 

1. Olej kokosowy zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych dzięki którym ma dużą wartość odżywcza i właściwości lecznicze.

Olej kokosowy, jak i wiele innych tłuszczów był do niedawna gromko demonizowany z racji zawartości dużej ilości tłuszczów nasyconych. Wiele najnowszych danych, czy badań prowadzonych na tysiącach ludzi od dawna pokazuje, iż słynne „zatykanie tętnic przez nasycone kawy tłuszczowe” to zwykły mit, a olej kokosowy jest jednym z  najbogatszych i pełnym dobroczynnych źródeł tego tłuszczu znanych człowiekowi.

Olej kokosowy nie zawiera zwyczajnych tłuszczów nasyconych jakie można znaleźć np. w serze lub mięsie. Zawiera tak zwane trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych (MCT), które są metabolizowane w zupełnie inny sposób niż reszta kwasów tłuszczowych. Mówiąc prościej, łańcuchy te przechodzą z przewodu pokarmowego bezpośrednio do wątroby, gdzie są używane jako szybko przyswajalne źródła energii, albo są zmieniane w tak zwane związki ketonowe. Mogą one mieć lecznicze działanie na system nerwowy, przy takich chorobach jak chociażby padaczka czy choroba Alzheimera.

 

2. Tłuszcz, który spala tłuszcz!

Któż z nas nie wie, że w dzisiejszych czasach otyłość jest już jedną z chorób cywilizacyjnych i ogromnym problem zdrowotnym w wielu przypadkach ciężkim do pokonania…Bardzo wielu ludzi myśli, że za przybieranie na wadze odpowiedzialna jest zbyt duża podaż kalorii w diecie. Faktem jest, iż najważniejsza jest ich JAKOŚĆ i stosunek makroskładników w diecie.

Wiele z przeprowadzanych badań, udowodniono, że średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe (takie jak te, których obecność stwierdzono w oleju kokosowym) przyśpieszyły metabolizm u 48-65% otyłych osób poddanych badaniu. Efekt termogeniczny utrzymywał się jeszcze do 24 godzin po spożyciu tych średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych. Tym samym prawdą jest – mimo iż brzmi to może nieprawdopodobnie – olej kokosowy, to tłuszcz, który spala tłuszcz.

Eksperci potwierdzają, że przeciętnie średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe trzykrotnie zwiększają szybkość metabolizmu w porównaniu z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Oznacza to, że są one nie tylko zdrowym źródłem energii, ale także wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Mówiąc w skrócie, spala inne- zmagazynowane wcześniej w organizmie i tkance podskórnej – tłuszcze.

 

3. Produkty kokosowe są podstawą żywieniową dla najzdrowszych ludzi świata.

Terytorium południowego Pacyfiku, to przykład części świata, w której miejscowa ludność bazuje na żywności pochodzącej z owocu kokosa. Badania prowadzone na populacji wysp Pacyfiku, których mieszkańcy otrzymują 30-60% wszystkich kalorii z nasyconego tłuszczu, jakim jest olej kokosowy, wykazały, że niemal w ogóle nie występują tam choroby sercowo-naczyniowe. Czy olej kokosowy zawiera jakieś sekretne składniki, których nie znajdziemy w innych tłuszczach nasyconych? Odpowiedź brzmi „tak”.

50% zawartości tłuszczu w oleju kokosowym stanowi tłuszcz bardzo rzadko występujący w przyrodzie o nazwie kwas laurynowy. Ten „cenny”  składnik ceniony jest właśnie ze względu na jego niepowtarzalne właściwości prozdrowotne. Organizm przekształca kwas laurynowy w ‘monolaurin’, który ma właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Może on niszczyć wirusy takie, jak chociażby: HIV, opryszczka, odra czy bakterie chorobotwórcze. Zdrowy układ naczyniowy, to jedna z podstaw prawidłowego funkcjonowania organizmu, a olej kokosowy jest niewątpliwie jednym z tych produktów, który ten układ wspaniale wspomaga. Ponadto przez właściwości bakteriobójcze poprawia naszą odporność, czy też przyśpiesza leczenie, kiedy już złapiemy wirusa.

 

4. Mniejsze łaknienie.

Regularne spożywanie oleju kokosowego może ograniczyć apetyt na chociażby niezdrowe (czy jakiekolwiek) przekąski między posiłkami. Wszystko za sprawą sycących właściwości tego produktu. Posiłki bogate w dobre źródła tłuszczy przy okazji sycenia nie powodują wyrzutu insuliny i ponownego, szybkiego napadu głodu- jak dzieje się to w przypadku węglowodanów (zwłaszcza tych o wysokim indeksie glikemicznym). Dodanie łyżki oleju kokosowego do posiłku (najlepiej przy zmniejszeniu ilości węglowodanów) znakomicie wspomoże nasz metabolizm i sprawi, że szybciej poczujemy uczucie nasycenia. Kiedy zaczynamy swoją ‘przygodę’ z olejem kokosowym powinno zaczynać się powoli od jednej łyżeczki dziennie oraz zastąpić nim swoje dotychczasowe oleje spożywcze. Następnie powoli zwiększać dzienne spożycie do maksymalnie sześciu łyżeczek dziennie. Pozwoli to organizmowi przystosować się do oleju

 

5. Dobry cholesterol i zdrowe serce to jest to!

Olej kokosowy może poprawić poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dzieje się tak za sprawą – wspominanych już – tłuszczów nasyconych, które w rzeczywistości nie są szkodliwe dla lipidowego profilu  krwi (jak przez wiele lat sądzono). Tłuszcze nasycone podnoszą poziom HDL ‘dobrego’ cholesterolu i zmieniają cząsteczkowo (zwiększając rozmiar i „puszystość” cząstek) LDL ‘zły’ cholesterol w jego łagodny podtyp. Badania wykazują, iż olej kokosowy poprawia czynniki krzepnięcia krwi i wydajność antyoksydacyjną. Idzie za tym zmniejszenie czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, co prowadzi do zmniejszenia ryzyka chorób serca.

 

6. Olej kokosowy, a cukrzyca typu 2.

Oprócz korzyści związanych z utratą tkanki tłuszczowej oraz poprawą funkcjonowania układu krążenia, olej kokosowy może przynieść również inne korzyści dla osób chorych na cukrzycę typu 2. Nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym –  jak wykazały badania przeprowadzone na zwierzętach –  pomagają kontrolować szybkość syntezy i uwalniania glukozy, przez co spowalniają proces trawienia. Regulują rozkład węglowodanów w glukozę, co pomaga utrzymać bezpieczny poziom cukru we krwi.         Z tego powodu, zaleca się chociażby spożywanie oleju kokosowego wraz z węglowodanami w celu zmniejszenia efektu glikemicznego.

 

7. Zbawienie dla skóry, włosów i…zębów!

Ostatnimi czasy olej kokosowy na potęgę wykorzystywany jest także w kosmetyce do poprawy nawilżenie skóry oraz włosów. Badania osób z suchą skórą pokazują, że olej kokosowy może poprawić wilgotność skóry i wzmocnić barierę lipidową skóry, a także ma zastosowanie jako krem do opalania, który potrafi zablokować około 20% promieni ultrafioletowych słońca. Jeśli chodzi o włosy świetnie nawilża i chroni przed działaniem zewnętrznym, jak chociażby suszenie, czy mycie ich ‘twardą’ wodą.  Co ciekawe i dla wielu osób bardzo zaskakujące olej kokosowy świetnie działa na florę bakteryjną jamy ustnej oraz może pomóc nam wybielić zęby! Badanie nad wpływem stosowania oleju kokosowego na zdrowie jamy ustnej przez okres 3 tygodni dało zaskakujące rezultaty.

Codzienne stosowanie tego środka zamiast standardowych kosmetyków poprawiło stan dziąseł, zredukowało ilość osadu na zębach a także – zmniejszyło ilość bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy.  Za tą właściwość odpowiadają wspomniane już wielokrotnie średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, kwas laurynowy, oraz kwas kapronowy. Te substancje są zatem naturalnym sprzymierzeńcem w walce o zdrowe uzębienie. Mieszkańcy tropików właśnie dzięki olejowi kokosowemu cieszą się wspaniałą, pozbawioną skazy skórą, oraz białym uśmiechem. Rzadkością też są wśród nich choroby skóry, z którymi tak często przychodzi nam się mierzyć – często bez większych sukcesów. Atopowe zapalenie skóry czy trudny do wyleczenia trądzik to tylko niektóre dolegliwości, których mieszkańcy takich krajów jak Filipiny w zasadzie nie znają.

*Prosty trik na stworzenie własnej pasty do zębów:
6 łyżeczek olej kokosowego ( w stanie stałym) łączymy z 6 łyżeczkami sody oraz ew. aromatem miętowym i pasta gotowa, a po pewnym czasie stosowania wyraźnie bielsze zęby! J

 

Autor: Adrianna Kalisz (trener personalny, instruktor fitness)

sa

 

Komentarze: