DSC_0080 (2)

Czas na ciastka! Ciastka orzechowe ze zwiększoną ilością białka i tłuszczu. Wszystkie dzięki naszej blogerce Majlii

*Składniki (na 18 sztuk):*

– 250g masła orzechowego 100%
– 1 jajko
– słodzik (erytrytol, ksylitol lub inny)

Przygotowanie:

Jajko rozbełtaj za pomocą miksera. Dorzuć sproszkowany słodzik i masło
orzechowe. Wszystko miksuj do czasu uzyskania jednolitej masy – będzie dość
sucha i rozwarstwiająca się. Następni,e uformuj ciastka i piecz około 15-20
minut w 165 stopniach. Zależało mi na tym, aby ciastka były jednakowej
wielkości. Najpierw przygotowałam identyczne kulki, a dopiero później je
rozgniotłam. Dzięki temu wiem, że każde z nich ma taka samą gramaturę.

Ciastka po upieczeniu są bardzo kruche, więc uważajcie. Najlepiej
pozostawić je na chwilę w piekarniku, a później przenieść na kratkę do
całkowitego wystygnięcia.

Wartości odżywcze w 1 ciastku: 92.5 kcal

  • 4.8g białka
  • 1.7g węglowodanów
  • 7.1g tłuszczu

DSC_0080 (2)

 

MAJLAA – INSTAGRAM

 MAJLAA – FACEBOOKsquare-facebook-512

16831066_1395440227183751_7361722139648085927_n

Komentarze: