IMG_5509

Kto nie lubi szarlotki na ciepło? Teraz możecie ją przygotować w zdrowy sposób dzięki przepisowy Eweliny. Sprawdźcie jak szybko i smacznie wykonać ten dietetyczny deser.

 

*NADZIENIE :

  • 12 małych jabłek
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni z resztą składników do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać.

*CIASTO:

  • 2 szklanki mąki (lub mix mąk: gryczana, jaglana, żytnia, kukurydziana)
  • 2 jajka, pół szklanki roztopionego oleju kokosowego rafinowanego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą wkładamy do lodówki a większą rozwałkowujemy i wykładamy dno i boki formy (21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie). Zapiekamy 15 minut w 180*C, wykładamy przygotowane jabłka i ścieramy na tarce schłodzone ciasto. Pieczemy jeszcze 30 minut.

instagram_app_large_may2016_200

ewelina880220h

Komentarze: