skorzonera_718014

Choć nazwa nie jest zbyt zachęcająca to być może przekonają Was jej właściwości zdrowotne. Wężymord polecany jest diabetykom oraz osobom o słabym układzie odpornościowym.

Jej pochodzenie to obszary południowej i środkowej Europy oraz Azji. Już w starożytności używana był w leczniczy sposób, zwłaszcza w leczeniu kaszlu.

Posiada dużo witamin i minerałów w tym: witaminy E, B1, B2 i C oraz magnez, karoten, potas, fosfor, sód, wapń i żelazo.

Niegdyś stosowana tę roślinę po ukąszeniach węży, stąd jej nazwa. Oprócz tego wykorzystywano ją przy zakażeniach, bólach serca czy zawrotach głowy.

Współcześnie używana jest w wielu schorzeniach. Zawiera sporo cukru owocowego (fruktozę) co sprawia, że jest rośliną idealną dla diabetyków.

Wywar z wężymordu działa odmładzająco, a ugotowany korzeń może leczyć liszaje, trądzik i inne skórne zmiany.

Dzięki badaniom wiemy, że wyoska dawka wapnia wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie.

Wskazówka: Warto wiedzieć, że przygotowując wężymord do spożycia nalezy założyć rękawiczki, gdyż pozostawia on czerwone plamy trudne do usunięcia. Po obraniu korzeni powinniśmy włożyć je do wody z dodatkiem cytryny, dzięki czemu roślina się nie utleni.

Komentarze: