Fries

Ostatnio frytki ze znanej sieci fastfood McDonald’s zostały przebadane. Odkryto, że aż 15 składników (jest ich o wiele więcej) ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie mózgu oraz układu odpornościowego.

Grant Imahara (jeden z członków znanej ekipy telewizyjnej „Pogromcy Mitów”) zbadał zawartość frytek z McDonalda i okazało się, że kolejność składników jest następująca:

– ziemniak w proszku
– olej sojowy
– olej rzepakowy
– smak wołowiny
– kwas cytrynowy
– TBHQ (trzeciorzędowy butylohydrochinon)
– pirofosforan sodu
– utwardzony olej
– hydrolizat mleka
– glukoza
– uwodorniony olej sojowy
– hydrolizat pszenicy
– dimetylopolisiloksan
– sól

Największym zagrożeniem dla zdrowia jest TBHQ (trzeciorzędowy butylohydrochinon), uwodorniony olej sojowy oraz dimetylopolisiloksan.

TBHQ (trzeciorzędowy butylohydrochinon) – używany jest w przy produkcji niektórych produktów, aby spowolnić proces psucia. Stosowany jest także przy produkcji paliwa.

Dimetylopolisiloksan – jest częstym składnikiem odżywek do włosów, uszczelniaczy a także być częścią fomaldehydu, niezwykle szkodliwej dla zdrowia substancji toksycznej powodujące zaburzenia pracy mózgu, układu krążenia oraz układu odpornościowego.

Utwardzony olej sojowy – im bardziej utwardzony olej, tym większa ilość tłuszczów trans. Podnosi on poziom cholesterolu, obciąża wątrobę oraz nerki, przyczynia się do zaburzenia produkcji hormonów.

Komentarze: