Czas letni i jesienny to okres kiedy możemy korzystać z wielu świeżyć warzyw i owoców. Warto kupować, jeść, mrozić czy przetwarzać. Dziś opiszemy Wam 3 niezwykle zdrowe i przydatne w diecie produkty.

GRUSZKI

Przede wszystkim zawierają mniej pestycydów niż jabłka. Ich regularne spożywanie pozwala na redukcję tkanki tłuszczowej, dzięki zawartym w nich substancjom czynnym.

Jedna średnia gruszka zawiera aż 6 g błonnika, który nie tylko pomaga w regulacji pracy jelit, ale także pozwala lepiej kontrolować cukier we krwi.

Gruszki są bogate w witaminę C, potas i magnez.

 

PASTERNAK

W starej kuchni polskiej był wykorzystywany bardzo często. Znany był z wielu korzyści zdrowotnych. Pasternak to „kuzyn” marchwi, zawiera aż 7 g błonnika.

Jest pełen witaminy C, witaminy K, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Jest niskokaloryczny.

Możemy go spożywać na surowo oraz w daniach.

 

KARCZOCHY

Zawierają sporą dawkę błonnika, ale przede wszystkim są bogate w INULINĘ – silny prebiotyk, który wzmacnia florę bakteryjną jelit wspierającą odporność.

Komentarze: