Awokadomania czyli moda na jedzenie awokado to niezwykle słuszny nawyk. Jego właściwości zdrowotne są praktycznie niezliczone i można wymieniać je bez końca. Zobaczcie 5 najważniejszych zdrowotnych zalet.

Zdrowe serce

Witamina B6 oraz kwas foliowy sprawiają, że poziom homocysteiny wyrównuje się. Jej nadmiar związany jest z większym ryzykiem chorób serca.

Obniżanie cholesterolu

Osoby z wysokim poziomem cholesterolu mogą śmiało spożywać awokado. Zawarty w nim związek o nazwie beta-sitosterol ma działanie obniżające poziom „złego” cholesterolu.

Zdrowe oczy

Karotenoidy luteiny poprawiają widzenie i chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz zaćmy.

Ochrona przed udarem

Kwas foliowy ma także działanie ochraniające nasze serce i mózg przed udarem.

Zdrowa skóra

Tłuszcze zawarte w awokado mają działania nawilżające, dzięki czemu nasza skóra i komórki są lepiej odżywione.

Komentarze: