Nasiona chia jeszcze do niedawna były praktycznie niedostępne w Polsce. Dziś możemy je kupić praktycznie bez problemu. Czemu warto je dodać do codziennej diety?

1. Fantastyczny błonnik.

1 łyżeczka nasion chia dostarcza 5 g błonnika, który ma niezwykłe działanie na nasz organizm. Jest on potrzebny dla funkcjonowania flory bakteryjnej, układu trawiennego, a także zachowania odpowiedniego poziomu cukru we krwi.

 

2. Przeciwutleniacze.

Nasiona chia zawierają sporą dawkę antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami – jedną z przyczyn powstawania raka.

Przeciwutleniacze chronią także przed rozwojem wielu chorób przewlekłych.

 

3. Białko w nasionach.

1 mała łyżka nasion chia dostarcza już 3 g białka, które zawiera 9 aminokwasów. To idealny sposób na przygotowanie zdrowego, pełnowartościowego wegetariańskiego dania.

 

4. Zdrowe tłuszcze.

Chia zawiera kwasy omega-3, które mają potencjał do wspomagania spalania tkanki tłuszczowej, poprawy wydajności mózgu oraz kontroli cukru we krwi.

Zachowanie odpowiedniego poziomu kwasów tłuszczowych w diecie pozwala chronić nas przed otyłością, chorobami serca, cukrzycą.

 

5. Mineralne bogactwo.

W chia znajdziemy m.in. magnez, żelazo, wapń,  mangan. Wszystkie te minerały biorą udział w setkach reakcji enzymatycznych mających wpływ na skurcz mięśni, produkcję energii czy syntezę białek.

 

Przepis na przekąskę z nasion Chia

Składniki:

– 1/2 szklanki płatków owsianych
– białko w proszku
– 2 łyżki nasion chia
– łyżka cynamonu
– niskotłuszczowe mleko (może być migdałowe, kokosowe itd)
– 1 łyżka masła orzechowego
– 1/4 szklanki malin lub innych świeżych owoców
– ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:

W dowolnym naczyniu umieść płatki owsiane, białko, nasiona chia i cynamon. Wymieszaj to z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Na koniec dodaj masło orzechowe i owoce. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zawartość:

Białko – 30 g
Węglowodany – 47 g
Tłuszcz – 15 g
Błonnik – 11 g

WORKSHOP(3)

Komentarze: