Nasiona chia jeszcze do niedawna były praktycznie niedostępne w Polsce. Dziś możemy je kupić praktycznie bez problemu. Czemu warto je dodać do codziennej diety?
1. Fantastyczny błonnik.
1 łyżeczka nasion chia dostarcza 5 g błonnika, który ma niezwykłe działanie na nasz organizm. Jest on potrzebny dla funkcjonowania flory bakteryjnej, układu trawiennego, a także zachowania odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
2. Przeciwutleniacze.
Nasiona chia zawierają sporą dawkę antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami – jedną z przyczyn powstawania raka.
Przeciwutleniacze chronią także przed rozwojem wielu chorób przewlekłych.
3. Białko w nasionach.
1 mała łyżka nasion chia dostarcza już 3 g białka, które zawiera 9 aminokwasów. To idealny sposób na przygotowanie zdrowego, pełnowartościowego wegetariańskiego dania.
4. Zdrowe tłuszcze.
Chia zawiera kwasy omega-3, które mają potencjał do wspomagania spalania tkanki tłuszczowej, poprawy wydajności mózgu oraz kontroli cukru we krwi.
Zachowanie odpowiedniego poziomu kwasów tłuszczowych w diecie pozwala chronić nas przed otyłością, chorobami serca, cukrzycą.
5. Mineralne bogactwo.
W chia znajdziemy m.in. magnez, żelazo, wapń, mangan. Wszystkie te minerały biorą udział w setkach reakcji enzymatycznych mających wpływ na skurcz mięśni, produkcję energii czy syntezę białek.
Przepis na przekąskę z nasion Chia
Składniki:
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– białko w proszku
– 2 łyżki nasion chia
– łyżka cynamonu
– niskotłuszczowe mleko (może być migdałowe, kokosowe itd)
– 1 łyżka masła orzechowego
– 1/4 szklanki malin lub innych świeżych owoców
– ekstrakt z wanilii
Przygotowanie:
W dowolnym naczyniu umieść płatki owsiane, białko, nasiona chia i cynamon. Wymieszaj to z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Na koniec dodaj masło orzechowe i owoce. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zawartość:
Białko – 30 g
Węglowodany – 47 g
Tłuszcz – 15 g
Błonnik – 11 g