Basic-Tips-To-Get-A-Dream-Body3

Sen jest niezwykle ważny, zwłaszcza jeśli intensywnie pracujemy czy trenujemy. Dieta może mieć kluczowy wpływ na nasz organizm, także w kwestii jakość snu. Oto 5 produktów, których działanie może mieć korzystny wpływ.

1. Łosoś.

Łosoś tak, jednak tylko ten naturalnie poławiany. Różnice między nimi jest znacząca. Modyfikowane genetycznie łososie są znacznie jaśniejsze, zaś łosoś naturalny jest pomarańczowo-czerwony.

Czemu akurat łosoś? Otóż posiada ona duże ilości witaminy D. Jej niedobór obniża jakość snu i sprzyja wybudzaniu się z głębokie fazy snu.

Więcej o różnicy w łososiach przeczytasz w tym artykule – Łosoś dziki vs. łosoś hodowlany

 

2. Fasola.

Wiele osób ma krytyczne podejście do nasion strączkowych, jednak podobnie jak inne produkty powinny one, nawet w małym stopniu, znajdować się w naszej diecie.

Fasola zawiera spore ilości błonnika. Dieta bogata w błonnik poprawia czas snu wolnofalowego (etap snu głębokiego), który jest szczególnie ważny dla regeneracji ciała.

Co więcej, błonnik wpływa także na lepsza kontrole cukru we krwi.

 

3. Sok z wiśni.

Sok z wiśni poprawia wydzielanie melatoniny – hormonu regulującego sen. Jedynym jednak efektywnym rozwiązaniem jest picie naturalnego soku z 100% wiśni.

Najlepiej pić go na godzinę przed snem.

 

4. Orzechy sojowe.

Orzechy sojowe to nic innego jak całe ziarna. Zawieraj sporo izoflawonów, dzięki czemu poprawiają jakość snu oraz zwiększają efektywność drzemek.

Izoflawony mogą również regulować działanie estrogenu, który także ma wpływ na regulację snu i zwiększa jego jakość.

 

5. Pistacje.

To jedne z najlepszych możliwych źródeł białka, tłuszczów, witamin, minerałów i błonnika. Ten rodzaj orzechów pozwala na uzupełnienie witaminy B6, której nasz organizm potrzebuje do produkcji melatoniny oraz serotoniny.

Źródło: Takahashi, Y., Kipnis, D.M. & Daughaday, W.H. (1968). Growth Hormone Secretion During Sleep. Journal of Clinical Investigation, 47, 2079-2090.
St-Onge, M. P., McReynolds, A., Trivedi, Z. B., Roberts, A. L., Sy, M., & Hirsch, J. (2012). Sleep restriction leads to increased activation of brain regions sensitive to food stimuli. The American Journal of Clinical Nutrition, 95(4), 818-824.

Komentarze: