Żelazo w większości pozyskujemy z mięsa, jednak nie każdy ma ochotę je spożywać. Mamy dla Was 6 produktów stanowiących bardzo bogate źródło tego minerału. Żelazo zawarte w roślinach absorbuje się do naszego krwiobiegu od 5-20%, zaś żelazo pozyskiwane z mięsa od 15-35%. Ilość wchłanianego żelaza można zwiększać dodając witaminę C.
1. Szpinak (żelazo) + czerwona papryka (witamina C).
Najlepiej podawać je w surowej formie. Witamina C nie najlepiej znosi obróbkę cieplną.
2. Brokuły (żelazo) + pomidory (witamina C).
Sałatka z gotowanymi brokułami i świeżym pomidorem z dodatkiem oliwy z oliwek, pestkami dyni oraz orzechami może być smaczną przekąską bogatą w witaminy i przeciwutleniacze.
3. Czarna fasola (żelazo) + kapusta (witamina C).
Wydaje się to dziwnym połączeniem, jednak odpowiednio doprawione jest zarówno źródłem białka, błonnika jak i witamin i minerałów.
4. Jarmuż (żelazo) + pomarańcza (witamina C).
Bardzo lekkie i wiosenne połączenie, zarówno jako sałatka, ale także jako smoothie.
5. Soczewica (żelazo) + brukselka (witamina C).
Gotowana soczewica (kotlety z soczewicy) a do tego grillowana lub pieczona brukselka to bardzo dobre rozwiązanie dla wegetarian.
6. Gorzka czekolada (żelazo) + truskawki (witamina C).
To połączenie może sprawić chyba największą przyjemność. Rozpuszczona gorzka czekolada z truskawkami.