Gut-Bacteria-and-Obesity-introducing-Probiotic-Ultra

Jeśli myślimy o probiotykach to na myśl przychodzi nam jogurt, jednak to nie jedyny produkt, w którym znajdziemy żywe kultury bakterii. Jest ich znacznie więcej a do tego jeszcze lepsze…

Nasze jelita są źródłem naszego zdrowia. To tam powstaje ochrona w postaci silnego układu odpornościowego. co więcej, od kondycji naszych jelit zależy także nasze samopoczucie i kondycja psychiczna. Żywe kultury bakterii są nam niezbędne do zachowania zdrowia.

Aby utrzymać odpowiednią ilość tychże bakterii należy unikać cukrów, węglowodanów rafinowanych czy alkoholu. Po za tym, to, co spożywamy na co dzień, również ma wielki wpływ na zdrowie jelit. Pamiętajmy, że materia organiczna odkładająca się w jelitach trawi się, co może uwalniać wolne rodniki niszczące wyściółkę jelit i zwiększając ich przepuszczalność.

Produkty probiotyczne:

Kefir – dzienna porcja kefiru pozwala zachować zdrowie jelit, zwiększyć ilość bakterii jelitowych i tym samym zwiększać odporność naszego organizmu.

Kombucha – to czarna, sfermentowana herbata spożywana głównie w Azji. Zawiera olbrzymią ilość mikroorganizmów, które przyczyniają się do zwiększają flory bakteryjnej jelit.

Kapusta kwaszona – kapusta od dawna polecana jest w codziennej diecie, gdyż bardzo pozytywnie wpływ na odbudowywanie flory bakteryjnej oraz odkwaszanie organizmu. Kapusta wpływa także na poprawę samopoczucia, zmniejszenie ryzyka depresji czy regulowanie cukru we krwi.

Ogórki – ogórki piklowane zapewniają dużą dawkę probiotyków, witamin i minerałów.

Miso – pasta miso charakteryzuje się wysoką zawartością probiotyków. Tworzy się go ze sfermentowanych ziaren soi. Oprócz tego znajdziemy w niej potas.

Tempeh – kolejny produkt wykonanie ze sfermentowanej soi, który zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy oraz dużą dawkę probiotycznych mikroorganizmów.

Komentarze: