Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią szereg pokus i odstępstw od diety. Jest to zupełnie normalne w końcu święta obchodzimy tylko raz do roku. Jednak czy oby na pewno warto? Przepisy, które dla was wybraliśmy zdecydowanie zaskoczą smakiem i estetyką waszą rodzinę. W końcu po co mamy jeść jeden kawałek „nielegalnego ciasta” skoro możemy zjeść trzy w zdrowszej wersji.
1. Babka jogurtowa (piaskowa).
Ciasto te gości niemalże na każdym polskim, świątecznym stole. Przez wszystkich znana i przez większość kochana! W odtłuszczonej wersji smakuje jeszcze lepiej. ;)
Składniki:
– 3 łyżki mąki kukurydzianej
-4 jajka
– 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
– 200g jogurtu naturalnego
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– słodzik wedle uznania około ½ szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodajemy ksylitol. Kolejno dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Foremkę na babkę należy naoliwić. Całość pieczemy około 45minut w 180 stopniach (warto sprawdzać wilgotność naszego ciasta wykałaczką).
2. Ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe podobnie jak babka piaskowa jest niezastąpionym gościem podczas śniadania wielkanocnego!
Składniki:
– dwie duże marchewki
– 350g zmielonych płatków owsianych
– 100g ksylitolu ( można dodać więcej)
– 2 jabłka
– 20g płatków migdałowych
– garstka pestek słonecznika
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
– ½ szklanki jogurtu naturalnego
– ½ szklanki olejku kokosowego nierafinowanego
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy ksylitol. Marchewkę tarkujemy. Pozostałe składniki blendujemy ze sobą. Na zakończenie wszystko łączymy razem i delikatnie mieszamy. Całość pieczemy około 45minut w 180 stopniach. Górę ciasta możemy polać jogurtem naturalnym. Smacznego!