Są jednym z najsilniejszych zdrowotne warzyw. Wykazują działanie przeciw nowotworowe, antyoksydacyjne i uzupełniające wiele składników odżywczych. W kolejnych badaniach dowiadujemy się nowych pozytywnych rzeczy o brokułach. Sprawdźcie to, czego wcześniej nie wiedzieliście.

Badania prowadzone na Uniwersytecie Illinois pozwoliły zidentyfikować geny, które kontrolują akumulację związków fenolowych w brokułach. Oznacza to, że ilość antyoksydantów zwalczających wolne rodniki znacząco się zwiększa.

Dzięki temu badacze są w stanie zwiększać ilość antyoksydantów także w innych warzywach np. kapuście. Co więcej, badania te pozwalają na to, aby wszystkie niezbędne związki fenolowe nie wytrącały się podczas gotowania czy innej obróbki cieplnej.

Flawonoidy rozprzestrzeniają się w krwiobiegu zmniejszając stany zapalne i działając przeciwutleniająco.

Źródło: Molecular Breeding

Komentarze: