WinterWorkoutBigstock

Wedle badań opisanych na łamach magazynu „Trends in Endocrinology & Metabolism”, przebywanie w chłodnych miejscach może mieć wpływ na redukcję wagi. Zależy to między innymi od temperatury, w której na co dzień przebywamy i funkcjonujemy.

Dr Wouter van Marken Lichtenbelt z holenderskiego Centrum Medycznego Uniwersytetu w Maastricht. – „Nasza hipoteza głosi, że środowisko termiczne wpływa na ludzkie zdrowie, a konkretnie – że umiarkowanie niskie temperatury mogą wyraźnie zwiększać wydatkowanie energii w dłuższym czasie” – wyjaśnił.

Badacze stwierdzili, że mają dowody, iż bardziej zróżnicowana temperatura we wnętrzach, może być zbawienna dla organizmu. Naukowcy z Japonii odkryli, że po spędzeniu 2 godzin dziennie w temperaturze 17 stopni Celsjusza przez dwa tygodnie, ilość tkanki tłuszczowej zmniejszała się. Holendrzy ocenili ponadto, że do chłodu można się przyzwyczaić. Po 10 dniach, po sześciu godzinach dziennie w chłodzie uczestnicy badania wykształcali tkankę tłuszczową brunatną i czuli się bardziej komfortowo także w niższych temperaturach.

U młodych osób i ludzi w średnim wieku termogeneza bezdrżeniowa, w której ciepło jest wytwarzane właśnie w brunatnej tkance tłuszczowej, może absorbować do 30% zużywanej energii. To oznacza, że niższe temperatury mogą wpływać na jej wydatkowanie.

Komentarze: