Posiłek potreningowy jest zazwyczaj niedoceniany i z tego powodu często zostaje pominięty. Należy uzmysłowić sobie, że posiłek ten rangą ważności może z powodzeniem konkurować ze śniadaniem. Jego pominięcie sprawia, że organizm ma duże trudności z regeneracją, w konsekwencji czego efekty ćwiczeń mogą być bardzo mizerne.
W czasie intensywnego wysiłku fizycznego organizm zużywa zapasy glikogenu, który stanowi dla niego paliwo energetyczne. Dochodzi również do mikrouszkodzeń mięśni (uszkodzenia włókien mięśniowych). Po treningu następuje okres regeneracji, w trakcie którego tkanka mięśniowa ulega pogrubieniu (synteza białek mięśniowych). Innymi słowy wtedy następuje przyrost masy mięśniowej oraz siły. Należy sobie jednak zdawać sprawę z tego, że proces przyrostu masy mięśniowej może zachodzić jedynie wtedy, gdy do organizmu dostarczymy odpowiednią ilości budulca (proteiny) oraz energii (węglowodany).
Procesy rozpadu i syntezy zachodzą nieustannie i są szczególnie nasilone po treningu siłowym. Mimo, że sam proces regeneracji zwykle jest utożsamiany z czasem snu, to rozpoczyna się on tuż po zakończeniu treningu |
Uwaga na zapędu kanibalizmu w wykonaniu własnego organizmu
Posiłek potreningowy powinien zostać spożyty jak najszybciej po zakończonym treningu. Jego pierwszą część warto zaserwować sobie już w szatni. Powinny to być cukry proste o możliwie wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ organizm jest „głodny” energii, którą zużył w czasie treningu. A zatem jak najszybciej musi uzupełnić zapasy glikogenu. Im spożyty posiłek ma wyższy indeks glikemiczny, tym – teoretycznie – organizm ma szybszy dostęp do pierwszej porcji energii. Im bardziej opóźnimy spożycie posiłku po treningu, tym większe jest ryzyko tego, że organizm w poszukiwaniu źródła energii sięgnie po białko znajdujące się w mięśniach. Oznacza to, że w przypadku braku substratów energetycznych, organizm zacznie spalać własne mięśnie (proces ten nazywany jest neoglikogenezą).
Propozycja pierwszego posiłku po treningu
Doskonałym i praktycznym pierwszym posiłkiem po treningu może być 100% sok owocowy, który nie zawiera dodatku cukru. Mogą też nim być suszone owoce. O ile w ciągu dnia należy unikać takich produktów w dużych ilościach, ponieważ grożą odkładaniem się tkanki tłuszczowej i wahaniem poziomu cukru, o tyle po treningu sprawdzają się znakomicie!
Skorzystaj z okna anabolicznego
Na dostarczenie kolejnej porcji makroskładników mamy około 1,5 godziny. To tak zwane okno anaboliczne. Otwiera się ono tuż po treningu. Jeśli w tym czasie do organizmu dostarczymy odpowiedniej ilość składników odżywczych (węglowodany i proteiny) to nastąpi wyraźny wzrost syntezy białek mięśniowych, który może utrzymywać się do 48 godzin. Równolegle z tym organizm rozpocznie magazynowanie glikogenu (źródło energii), z którego w razie potrzeby będzie mógł szybko skorzystać. Ten posiłek powinien być znacznie bogatszy niż posiłek poprzedni, powinien on zawierać pełnowartościowe proteiny oraz węglowodany złożone o średnim indeksie glikemicznym. Bezwzględnie należy unikać dużych ilości tłuszczu, ponieważ tłuszcz spowalnia wchłanianie pozostałych składników odżywczych.
Jeśli posiłek potreningowy zostanie zbyt mocno odsunięty w czasie, to synteza białek mięśniowych, a tym samym tempo wzrostu mięśni, będzie znacznie wolniejsze. Jeżeli natomiast zaniedbamy posiłek potreningowy to organizm zmagazynuje znacznie mniej glikogenu, co się wwiąże z tym, że rezerwy energetyczne organizmu będą dużo mniejsze |
Propozycja czterech posiłków, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych i pomogą skutecznie zregenerować organizm po intensywnym treningu
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i sosem pomidorowo-paprykowym
Składniki:
– 70 g pełnoziarnistego makaronu razowego
– 120 g piersi kurczaka
– 1/4 średniej cukinii
– 1 niewielka marchewka
– filiżanka zielonej fasoli
– 1 łyżeczka kremu z papryki bez konserwantów
– 1/2 filiżanki soku pomidorowego
– zioła prowansalskie, oregano, pieprz cytrynowy, szczypta soli
– 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Kurczaka oraz warzywa pokroić na mniejsze kawałki, posypać pieprzem i szczyptą soli, a następnie zawinąć w folię i umieścić w piekarniku na około 15 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza). Sok pomidorowy zagotować, dodać zioła prowansalskie, oregano, bazylię oraz krem z papryki (forma gęstej pasty z czerwonej papryki, można kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie. W tym celu należy zblendować czerwoną paprykę i dusić ją z przyprawami do uzyskania gęstej masy). Pozostawić na ogniu przez 2-3 minuty nieustannie mieszając. Makaron wymieszać z kurczakiem i warzywami, dodać przygotowany sos i polać olejem z pestek dyni.
Kaloryczność | 396 kcal |
Białko | 26 g |
Tłuszcz: | 8 g |
Węglowodany | 55 g |
Pieczone ziemniaki z indykiem i nutą pomarańczy
Składniki:
– 150 g chudego mięsa indyka
– 1/2 pomarańczy
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 200 g ziemniaków
– 2 marchewki
– 2 łyżki lekkiego jogurtu naturalnego
– 1 kropla sosu tabasco
– biały pieprz, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wymieszać jogurt, sok z 1/2 pomarańczy, olej kokosowy, sos tabasco oraz biały pieprz. W powstałej marynacie umieścić mięso i odstawić na 30 minut do lodówki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w paski. Umyte i obrane ziemniaki pokroić na plasterki. Zamarynowane mięso oraz marchewkę zawinąć w folię. Ziemniaki ułożyć na blasze i umieścić wszystko w piekarniku. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut (marchewkę można wyjąć nieco wcześniej – po około 7 minutach). Ułożyć na talerzu i posypać szczyptą soli.
Kaloryczność | 354 kcal |
Białko | 33 g |
Tłuszcz: | 6 g |
Węglowodany | 42 g |
Dorsz w sosie pomidorowym z warzywami
Składniki:
– 200 g filetu z dorsza
– puszka pomidorów bez skóry
– 50 g kaszy gryczanej
– 2 marchewki
– 1/2 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 niewielkiego brokuła
– 1/2 pęczka świeżego koperku
– 1/2 pęczka świeżej kolendry
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– biały pierz, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rybę podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz zblendowane pomidory z puszki. Doprawić pieprzem, przykryć i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza na 10 minut. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, kawałki brokuła, siekaną kolendrę i koperek. Dokładnie wymieszać i ponownie umieścić w piekarniku na 7-8 minut (Dzięki temu, warzywa nie będą zbyt miękkie). Następnie odstawić na 5-10 minut do ostygnięcia i wymieszać z oliwą z oliwek. Podawać z kaszą gryczaną, ugotowaną w lekko osolonej wodzie.
Kaloryczność | 508 kcal |
Białko | 41 g |
Tłuszcz: | 12 g |
Węglowodany | 59 g |
Polędwica wołowa z pełnoziarnistym makaronem i sosem cynamonowym
Składniki:
– 200 g polędwicy wołowej
– 7 0g makaronu razowego z pełnego ziarna
– 50 ml czerwonego wytrawnego wina
– 3-4 suszone śliwki
– 5 sztuk cebuli szalotka
– 1/2 jabłka
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– sól ziołowa, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, biały pieprz
– przegotowana woda
Sposób przygotowania:
Mięso natrzeć pieprzem, ponakłuwać goździkami, posypać solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Odstawić na 10-12 godzin do lodówki. Następnie usunąć goździki i umieścić mięso w garnku lub brytfance. Dodać cebulę, suszone śliwki, pokrojone na ćwiartki jabłka, wino oraz 1/2 szklanki wody. Dusić na wolnym ogniu (można również przygotować w piekarniku), podlewając od czasu do czasu wodą, przez około 90 minut. Wyciągnąć mięso, a do powstałego wywaru dodać jogurt i zmiksować blenderem do uzyskania gęstego sosu.
Makaron ugotować, ułożyć na talerzu wraz z kawałkami mięsa i polać sosem.
Kaloryczność | 481 kcal |
Białko | 44 g |
Tłuszcz: | 5 g |
Węglowodany | 65 g |