Wiele osób wciąż boryka się z tym problemem nie wiedząc jak naturalnie obniżyć poziom trójglicerydów. Oto kilka porad Roberta Piotrkowicza, które w łatwy sposób mogą pomóc nam poprawić zdrowie.
• Umiarkowanie niska ilość węglowodanów, pochodzących ze źródeł naturalnych (dopasowana do aktywności fizycznej i stanu zdrowia organizmu).
• Eliminacja z diety: zbóż zawierających gluten, nabiału, cukru, fruktozy, olejów roślinnych rafinowanych (duża ilość omega 6), tłuszczów trans i wszelkiej przetworzonej żywności, która będzie stymulować wzrost cząstek małych i gęstych LDL oraz poziom trójglicerydów.
• Zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych w diecie (oliwa z oliwek, awokado, orzechy laskowe, migdały).
• Kontrolowane spożycie jaj i podrobów(!).
• Unikanie smażenia i pieczenia,
• Warzywa w każdym posiłku, zwłaszcza zielone: brokuł, jarmuż, kalarepa, natka pietruszki, kapusta itd.
• Suplementacja witaminą D3, K2 MK7, jodem, wodą z solą himalajską, tranem naturalnym lub kwasami omega 3 w postaci suplementu (polecam zweryfikować poziom metabolitu 25(OH) przed przystąpieniem do suplementacji D3 + K2 w celu dobrania odpowiedniej dawki).
• Unikanie silnych stymulantów (kawa, papierosy, alkohol).
• Lekka aktywność fizyczna.
• Odpowiednia ilość snu i praca nad reakcją na stresory, które stymulują nadnercza do produkcji kortyzolu i zwiększają zapotrzebowanie na cholesterol.
• Regularne badania lipidogramu i na tej podstawie dokonywanie korekt w diecie.
• Optymalizacja pracy tarczycy i odpowiednio wysoki poziom testosteronu, ale w normie (wspomaganie farmakologiczne).