Citrus fruit

Owoce cytrusowe znane są z dużych ilości witamin i minerałów, w tym witaminy C. Zapobiegają one wielu schorzeniom oraz otyłości i cukrzycy. Wszystko dzięki wyjątkowym flawanolom – niezwykle silnym przeciwutleniaczom.

Cytrusy zawierają duże ilości antyoksydantów – flawonoidów, które mają wpływ na redukcję stresu oksydacyjnego powodującego stany zapalne.

Te najsilniejsze z nich czyli hesperydyna, eriocytrynian i eriodictiol potrafią zmniejszać ilość markerów uszkodzenia komórek aż o 80%. Co więcej, te flawonoidy mają zdolność do zmniejszania akumulacji tłuszczu w wątrobie.

Ma to wpływ również na poziom cukru we krwi oraz insulinooporność i układ krążenia.

Oznacza to, ze cytrusy mogą być skutecznym uzupełnieniem diety dla osób otyłych, które pozwoli im redukować wagę ciała.

Komentarze: