Brązowy ryż zawsze uchodził za zdrowszy, głównie z uwagi na brak oczyszczanie jakiemu poddawany jest ryż biały. Ale czy to rzeczywiście prawda?
Biały ryż jest znany z tego, że szybciej i gwałtowniej podnosi cukier we krwi. To nie kolor określa kaloryczność i jakość ryżu, a jego indeks glikemiczny.
Ryż basmati jest niezwykle zdrowy i polecany, właśnie dzięki niskiemu indeksowi, choć jest biały. Co ciekawe, basmati jest lepszy niż ryż brązowy jeśli chodzi o kwestię podnoszenia poziomu cukru.
Fityniany
Ryż brązowy basmati może być gorszym rozwiązaniem niż biały ryż basmati. Jak to możliwe? Winę za to ponoszą fityniany, których znajdziemy więcej w brązowej odmianie.
Fityniany wpływają na ograniczanie absorpcji minerałów występujących w pożywieniu np. cynku, wapnia i żelaza. Choć nie wpływa to znacząco na zdrowie, to ma wpływ na poziom cukru.
Pamiętajmy zatem, że to nie kolor decyduje o wartościach ryżu, a specyficzny gatunek oraz indeks glikemiczny.