z15086055Q,witamina-d

Witamina D nie jest potrzebna wyłącznie naszym kościom, ale przede wszystkim sercu. Wpływa ona na pracę serca, a jej niedobór może zwiększać ryzyko cukrzycy czy nadciśnienia.

Dostarczanie witaminy D w odpowiednich dla siebie dawkach pozwala chronić nasz organizm przez wieloma zaburzeniami m.in. osłabieniem układu kostnego czy zaburzeniem pracy serca (niewydolność, nadciśnienie).

W badaniach prowadzonych na osobach z niewydolnością serca wykorzystywano witaminę D3. Po okresie jednego roku zauważono, że funkcje krążeniowe poprawiły swoją wydajność z 26% do 38%.

Inne badania z kolei opisują wpływ witaminy D na ograniczanie ryzyka występowania stwardnienia rozsianego, chorób płuc, cukrzycy i miażdżycy.

Pamiętajmy jednak, że nadmierne ilości witaminy D mogą być toksyczne.

Kilka źródeł pozyskiwania witaminy D:

– Ekspozycja na promienie słoneczne

– Pokarmy takie jak ryby (tuńczyk, sardynki, makrela, łosoś), sery, żółtka jaj, produkty mleczne

Komentarze: