Daktyle to niezwykłe owoce, które mają silny wpływ na zdrowie, a do tego są niezwykle smaczne. Przeczytajcie o 5 największych korzyściach płynących z jedzenia daktyli.
POPRAWA ZDROWIA KOŚCI
Daktyle są bogatym źródłem selenu, manganu i magnezu. Taki zestaw pomaga utrzymywać silne kości i zapobiegać osteoporozie.
DOBRE DLA SKÓRY
Daktyle zawierają witaminę C i D, które wpływają na poprawę elastyczności skóry i zmniejszają cellulit. Zapobiegają także procesowi starzenia się i akumulacji melaniny.
POPRAWA TRAWIENIA
Daktyle zawierają spora dawkę nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego błonnika, który pozwala oczyszczać układ trawienny i przyspiesza metabolizm.
SPRAWNY UKŁAD NERWOWY
Spożywanie daktyli usprawnia pracę mózgu poprzez poprawa przewodnictwa układu nerwowego. Potas zawarty w daktylach pozwala zwiększać czujność i szybkość mózgu. Pozwala on także kontrolować tętno i ciśnienie krwi, a także zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca.
ZDROWA CIĄŻA
Żelazo zawarte w daktylach pomaga chronić płód. Umożliwia on także bardziej przyjazne środowisko dla dziecka w łonie matki. Zapobiega krwotokom oraz obniża poziom cukru.