Dieta FODMAP zakłada ograniczanie spożywania pokarmów, które wpływają na występowanie objawów jelita drażliwego. Zaburzenie to objawia się bólami żołądka, biegunką, niestrawnością, a jest ono związanie z zaburzeniem flory bakteryjnej.
Dieta FODMAP zaleca ograniczanie pokarmów o wysokim wskaźniku fermentacji oligo oraz dimonosacharydów oraz polioli (węglowodanów o krótkim łańcuchu), które słabo są wchłanianiem przez nas organizm, ale szybko fermentują. Fermentacja ta wpływa na nadmierną ilość gazów i powstawanie objawów jelita drażliwego.
FODMAPS obejmuje pokarmy bogate w błonnik, bogate w białko i wartości odżywcze. Ogranicza jednak większość produktów pszennych, cukry proste.
Jeśli macie objawy jelita drażliwego (biegunka, zaburzenia wypróżniania, niestrawność, nadmierne gazy, wzdęcia) to warto, abyście ograniczyli spożywanie produktów w zakresie FODMAP. Reakcje organizmu powinniście odczuć już po około tygodniu, kiedy resztki pokarmów podrażniających zostaną wydalone.