plant-based-diet-1

Istotną rolę w zapobieganiu cukrzycy oraz zmniejszaniu jej intensywności jest wzbogacanie diety w różnorodne rośliny. Duża zawartość antyoksydantów i minerałów pozwala na hamowanie rozwoju tej choroby.

W badaniu przeprowadzonym na 200 tys. osób na przestrzeni 20 lat zebrano mnóstwo informacji na temat żywienia, rozwoju cukrzycy i jej przebiegu.

Zauważono, że osoby spożywające duże ilości roślin miały mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Głównie spożywane były rośliny strączkowe, warzywa zielone, a także orzechy i owoce.

Pokarm zwierzęcy

Zwrócono także uwagę na fakt, że w osoby, które w trakcie badania ograniczyły spożycie takich produktów jak mięso, mleko, twarogi również zmniejszyły ryzyko i częstotliwość występowania cukrzycy.

Źródło: PLoS ONE

Komentarze: