sun_bath_hd_widescreen_wallpaper_1920x1200.jpeg

Lato się kończy i choć wciąż jesteśmy naładowani witaminą D od promieni słonecznych to warto pamiętać, aby w okresie jesienno-zimowym zwiększać jej spożycie. Jeśli zależy nam na dobrym samopoczucie i dużej ilości energii to będzie to rozwiązanie idealne.

Produkty z witaminą D

Dieta nie dostarczy nam tyle witaminy D, co Słońce, jednak warto starać się uzupełniać ją z naturalnych źródeł. Najwięcej znajdziemy jej m.in. w:

– pstrągu
– łososiu
– śledziu
– tuńczyk
– mleku
– żółtkach jaj
– oleje rybne
– podroby

 

Chwila Słońca

Jeśli mamy jeszcze okazję złapać trochę promieni słonecznych to już 5-15 minut opalania pozwoli nam znacząco zwiększyć poziom witaminy D. Warto oczywiście zadbać o filtr.

Komentarze: