burger

Taki wniosek powstał w wyniki badań prowadzonych na ponad 15 000 osób w 39 krajach na całym świecie. Wynika z niego, ze osoby, których dieta opiera się na śródziemnomorskich produktach (rybach, orzechach, olejach, chudym mięsie) mogą z mniejszym ryzykiem spożywać tzw. „junk food”. Czy to prawda?

Stosowanie diety śródziemnomorskiej, w której skład mogą wchodzić np. ryby, produkty pełnoziarniste, chude mięso, oleje, nasiona i orzechy, mogą chronić nas przed chorobami układu krążenia, zawałem serca, choroba Alzheimera czy cukrzycą.

Prowadzący badanie – prof. Ralph Stewart wskazał, że w wyniku analizy ponad 15 000 diet pacjentów z 39 krajów nie zauważono korelacji pomiędzy jedzeniem produktów fastfood na diecie śródziemnomorskiej a jedzeniem wyłącznie produktów tej diety.

Po uwzględnieniu innych czynników np. aktywności sportowej, ilości stresu, uwarunkowań genetycznych zauważono, że różnica może wynosić 7%.

Oczywiście wszystko opiera się o bilans żywności przetworzonej (fastfood) a żywności naturalnej oraz częstotliwość spożywania tego typu pokarmów.

Źródło: European Heart Journal

Komentarze: