9c6afbeddae073704ed3ab6178f89acd

Ostatni przepis jest idealną alternatywą dla klasycznego sernika, który zazwyczaj jest nie tylko bombą kaloryczną, ale i bombą cukrową. Ta propozycja sprawi, że nigdy więcej nie będziecie mieli ochoty na klasyczny odpowiednik tego ciasta.

Składniki:

  • 1 kg twarogu (zmielonego)
  • 5 jaj
  • 2 proszki budyniowe o smaku waniliowym bez cukru lub 2 miarki odżywki białkowej waniliowej
  • 250 ml mleka (może być bez laktozy)
  • ulubione owoce
  • ksylitol wedle uznania
    (ja dałam 3 łyżki, najlepiej spróbować na surowo masy, którą przygotowaliśmy)

Sposób przygotowania:

Ser, mleko, proszek budyniowy, ksylitol oraz żółtka blendujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę (możemy dodać szczyptę soli wtedy szybciej nam się ubiją). Następnie obie masy łączymy ze sobą delikatnie mieszając je łyżką. Sernik wylewamy do blaszki, posypujemy ulubionymi owocami. Całość pieczemy w 170 stopniach przez około godzinkę.

 

Autor: Oliwia

Komentarze: