571c3c91e4b05f11cb07265c_1280x720_F_v1

Nadmierne spożywanie fruktozy może uszkadzać setki genów w mózgu, tak wynika z badań prowadzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim. Takie zniszczenia mogą być przyczyną wielu chorób, w tym Alzheimera, cukrzycy, nadpobudliwości, zaburzeń pracy układu krążenia czy schizofrenią.

Badacze z uniwersytetu badali wpływ cukru (fruktozy) na mózg. Ten rodzaj jest powszechnie używany w słodzonych napojach, syropach, miodach, słodyczach czy deserach. Syrop glukozowo-fruktozowy to najgorszy z możliwych źródeł, które produkowane jest ze modyfikowanej skrobi kukurydzianej.

W badaniach na zwierzętach zauważono, że fruktoza podawana z wodą sieje największe zniszczenie w strukturach mózgu. Zmiany zauważono w obszarach odpowiedzialnych za pamięć i metabolizm. Podwzgórze odpowiedzialne na metabolizm zmieniło strukturę w ponad 700 komórkach mózgowych, zaś w hipokampie (pamięć) w nieco ponad 200.

Co więcej, zauważono, że długotrwałe spożywanie fruktozy może nie tylko zmieniać struktury mózgu opisane wyżej, ale także prowadzić do zmian kaskadowych powodujących znacznie większą ilość uszkodzeń.

Pozytywnym aspektem tego badania było określenie, że kwasy omega-3 znacznie ograniczają negatywny wpływ fruktozy na komórki naszego mózgu pozwalają poniekąd neutralizować chorobliwe działanie.

Dobrymi źródłami tych kwasów są m.in.: łosoś, orzechy, nasiona, oleje, awokado.

Komentarze: