Już 5 tysięcy lat przed nową erą w Chinach uważano granat za owoc wiecznej młodości i długowieczności. Żyjący cztery i pół tysiąca lat później Hipokrates – ojciec medycyny – stosował granat w leczeniu bezpłodności oraz dla poprawy dyskomfortu towarzyszącemu okresowi przekwitania. Do dziś naturalna forma estragenu pozyskiwanego z granatu stosowana jest w hormonalnej terapii zastępczej podczas menopauzy. Obecnie naukowcy weryfikują dawne poglądy na temat wartości granatu – powstało już 200 prac naukowych.

Owoc jest bogaty w witaminy i minerały, przeciwutleniacze, błonnik, kwasy organiczne i taninę. Siła działania tych składników na rzecz zdrowia jest wyjątkowa – nie napotkano podobnej w żadnym innym owocu.

Pozostaje już tylko wyliczyć korzyści, jakich można uświadczyć, spożywając produkty, dla których surowcem stał się owoc granatu. Oto lista jego „zasług”:

  • Pochodzące z witamin przeciwutleniacze wpływają korzystnie na krążenie, regulują poziom cukru we krwi, obniżają ciśnienie krwi w naczyniach w naturalny sposób.
  • Dochodzi do skutecznej regulacji poziomu cholesterolu we krwi.
  • Pobudza libido, podnosi potencję, poprawia erekcję oraz siłę doznawania bodźców seksualnych.
  • Działa ochronnie na skórę. Regeneruje ją, odświeża, stymuluje komórki tkanki łącznej do syntezy kolagenu i elastyny, co w sumie doprowadza do uelastycznienia skóry. Nawilża, odżywia, poprawia ukrwienie skóry.
  • Wspiera ochronę komórek mózgowych, nie dopuszczając do wystąpienia choroby Parkinsona ani do choroby Alzheimera. Dzieje się tak dlatego, ze substancje zawarte w granacie unieczynniają procesy zapalne w mózgu.
  • Oddziałuje ochronnie na stawy – doprowadza do wyciszenia objawów takich, jak „skrzypienie” w stawach.
  • Jest poważnym czynnikiem stosowanym w stanach zagrażających umocnieniem się nowotworu prostaty, piersi, jelit i płuc, a przede wszystkim jelita grubego. W tym wypadku motorem działania antynowotworowego jest zawarty w granacie kwas elagowy.
  • Wzmacnia układ odpornościowy poprzez zaangażowanie antybakteryjne.
  • Poprawia proces trawienia, działa skutecznie jako niszczyciel robaków w przewodzie pokarmowym. Jego alkaloidy paraliżują nawet tasiemce.
  • Oczyszcza organizm z toksyn, usuwa grzybicę.
  • Dodaje sił witalnych sportowcom, poprawia samopoczucie po intensywnym treningu.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie się) płytek krwi.

 

Dr Joel Fuhrman, profesor Uniwersytetu Pensylwania (USA) na Wydziale Żywienia opracował formułę najbardziej dogodnego suplementu dla wszystkich, u których frakcja cholesterolowa LDL wynosi powyżej 100 mg/dl. Skomponowane przez niego tabletki zawierają mieszaninę steroli roślinnych z treścią granatu. Zostało to ocenione wysoko przez specjalistów jako produkt bezpieczny i zarazem skuteczny.

Suplement nosi nazwę LDL Protect, a efektywność tego produktu została zaopiniowana pozytywnie nawet przez FDA (Food and Drug Administration) jako naturalny środek wywołujący obniżkę cholesterolu bez efektów ubocznych nieprzyjaznych organizmowi. Środek ten jest w USA promowany jako suplement redukujący miażdżycę, wysokie ciśnienie, ochronę przed rakiem, otępieniem umysłowym (demencją) i udarem mózgu.

W praktyce potocznej jadalną częścią granatu jest tylko sok i nasiona. W leczeniu wykorzystuje się w zasadzie cały owoc. Skóra oddziałuje na serce i układ naczyń krwionośnych, biała membrana – na rany i owrzodzenia (w tym gardło i jama ustna), a nasiona chronią mózg, oczyszczają ciało i krew z toksyn, likwidują pasożyty.

Suplement pod pełną nazwą „Dr. Fuhrman’s LDL Protect” ma tylko jedną wadę – jest drogi i można go kupić tylko za pośrednictwem Internetu. Jego koszt wynosi 63 dolary za opakowanie, można liczyć na nieznaczną obniżkę do 57 dolarów, gdy zamawia się 2 opakowania. Z drugiej strony jednak wiadomo, że jest to najdroższy owoc również w Polsce (granat najwyższej jakości kosztuje około 15 zł za kilogram), natomiast można go kupować za grosze w krajach basenu śródziemnomorskiego, w Azji, Afryce, a nawet na południu USA, co turyści powinni mieć na uwadze.

 

Bibliografia:

Averum M et al., Pomegranate juice consumption for three years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima – media thickness, blood pressure and LDL oxidation, Clin. Nutr. 2004, 23 – 33

Fuhrman J, Eat to Live, NY 2011

Komentarze: