W naszym najnowszym wydaniu KiF Sport mamy dla Was świąteczne przepisy w wersji FIT. Przy współpracy z MASLOVE stworzyliśmy specjalnie dla Was kilka smacznych i oryginalnych dań.

fullsizerender

Pieczony filet z sandacza na kaszy pęczak z makiem w sosie z orzechów nerkowca i kokosa (1 porcja) – 936,9 kcal

SKŁADNIKI:

– 170g fileta z sandacza
– 70g kaszy pęczak
– 10g niebieskiego maku
– 10g masła
– 15g syropu z agawy
– kilka liści mięty
– 40g masła z orzechów nerkowca i kokosa
– 60ml bulionu warzywnego
– oliwa
– sól
– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

W filecie z sandacza nacinamy lekko skórę, posypujemy solą i pieprzem.
Wkładamy do rozgrzanego pieca (170*C ) na 10 minut. Kaszę pęczak płuczemy
na sicie, a następnie przekładamy do garnka, dodajemy mak, masło i dolewamy
160ml wody. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i syropem z agawy.
W rondlu do bulionu warzywnego dodajemy masło z orzechów nerkowca i kokosa, dokładnie mieszamy rózgą i podgrzewamy na ogniu. Gęstość sosu regulujemy bulionem,  doprawiamy solą i dorzucamy kilka liści świeżej mięty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie nasz sos nabierze lekkości i świeżości.

Propozycja podania:

Na dnie głębokiego talerza układamy kaszę pęczak, następnie filet z sandacza i wokół polewamy sosem orzechowo kokosowym.

Więcej stepów znajdziecie w „KiF Sport” nr 12/2016

Komentarze: