Tasty-Kitchen-Blog-Bacon-Horseradish-Deviled-Eggs-02

Niegdyś do jaj podchodziło się z dużym dystansem, dziś uważane są za jedno z głównych produktów diety człowieka, która ma silne działanie zdrowotne i anaboliczne. Okazuje się również, że spożywanie jaj poprawia pracę mózgu wzmacniając jego funkcje.

Ostatnie badania upublicznione przez Uniwersytet Wschodniej Finlandii wskazują, że dieta bogata w jaja nie zwiększa ryzyka występowania choroby Alzheimera czy demencji.

Ponadto, w badaniach nad zaburzeniami pamięci u osób z genem ApoE4 (wpływającym na zaburzenia metabolizmu cholesterolu) zauważono, że jaja nie mają wpływu na zwiększanie czy przekazywanie potomstwu danego genu.

Fińskie badania sugerują, że spożywanie jaj nie jest związane z występowaniem takich chorób jak demencja, Alzheimer, choroba niedokrwienna serca czy udar.

Komentarze: