Wiele osób powstrzymuje się przed jedzeniem rękoma, jednak wielu dietetyków zajmujących się odpornością organizmu zachęca, aby jeść gołymi rękoma. Czemu? Ma to wiele pozytywnych aspektów zdrowotnych.

Odpowiednie jedzenie

Jeśli jemy rękoma to przede wszystkim robimy to wolniej. Smaki są bardziej wyraziste a nasz metabolizm i trawienie się wyrównuje. Dla układu pokarmowego oraz receptorów odpowiedzialnych za apetyt jest to bardzo efektywne rozwiązanie.

Trawienie

Dotyk jedzenia wpływa na rozpoczęcie procesów trawiennych. Pozwala to „rozkręcić” nasze ciało jeszcze przed samym jedzeniem. Sygnał idący z rąk do mózgu uruchamia produkcję soków trawiennych, śliny oraz potrzebnych enzymów.

Bakterie

W naszym organizmie znajdują się specjalne bakterie, które chronią te pochodzące z zewnątrz. Jeśli podchodzimy do posiłku w czystością to wspomagamy rozwój wewnętrznych dobrych bakterii.

Komentarze: