c31f12c7-e5bc-45ce-b768-a0efe8bc9b84

Kapusta w diecie sportowca to niezwykle bogate źródło składników odżywczych. Pochodzące z rodziny brokułów i brukselki warzywo jest niskokaloryczne i bogate w witaminę C. Ale to nie wszystko…

Kapusta zawiera sporą dawkę witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Ponadto, jest niskokaloryczna i reguluje poziom cholesterolu, a także zawiera substancje chronią przed rakiem.

Jedzenie

Kapustę możemy jeść gotowaną i na surową. Można ją łączyć praktycznie ze wszystkimi składnikami.

 

Wygląd

Jeśli chodzi o wygląd to jej zewnętrzne liście powinny być jasnozielone bądź czerwone. Unikaj kapusty z bezbarwnymi liśćmi lub jeśli są one zżółknięte.

 

Przechowywanie

Możemy przechowywać ją dowolnie, jednak jeśli chodzi o witaminę C to jej zawartość dłużej utrzymuje się w kapuście. Jeśli chcemy dłużej utrzymać jej świeżość to warto włożyć ją do plastikowej torby, zaś skropienie cytryną zapobiegnie przebarwieniom.

Komentarze: