breastfeeding2

Wiele rzeczy zostało powiedziane a propos karmienia piersią, jednak wciąż warto podkreślać wpływ karmienia na rozwój dziecka i korzyści z tego płynące.

Mleko matki jest jednym z najbardziej wartościowych pokarmów znanych człowiekowi. Stworzone tak, aby dostarczać młodemu dziecku praktycznie wszystkich niezbędnych składników – białka, antyoksydantów, przeciwciał, witamin, minerałów i tłuszczów.

Karmienie piersią pozwala m.in.: tworzyć i wzmacniać układ odpornościowy dziecka, zapobiegać astmie, alergiom, a także wspomagać rozwój mózgu (IQ, rozwój pamięci, funkcje motoryczne) czy więzi pomiędzy dzieckiem a matką.

Oto kilka dodatkowych informacji na temat karmienia piersią:

Mleko matki, a mleko krowie

Należy pamiętać, że nie każde dziecko będzie w stanie strawić mleko krowie, tak łatwo jak mleko matki. Mleko krowie zawiera wysoki poziom białka, sodu, potasu i nie zapewnia wystarczającej ilości witamin i minerałów.

 

Czas karmienia

Mówi się, że noworodek powinien być karmiony 8-12 razy dziennie przez pierwsze dni (do miesiąca). Czas karmienia może być na tym etapie krótszy, tak samo jak porcje.

Po miesiącu lub dwóch ilość porcji może się zmniejszyć do 7-9 dziennie.

 

Przechowywanie mleka matki

Mleko matki można przechowywać jednak obowiązują pewne zasady. Mleko matki może być przechowywane w lodówce przez 3-5 dni, zaś w temperaturze pokojowej nie dłużej niż 6 godzin.

Mleko matki może być tak zamrożone. 0 stopni Celsjusza będzie odpowiednią temperaturą, w której mleko matki może być przechowywane nawet do 6 miesięcy.

Komentarze: