Maca to zmielony korzeń pochodzący z Peru. Ceniona jest ona za swoje właściwości zdrowotne, w tym wysoką zawartość antyoksydantów, minerałów i witamin. Jakie jeszcze znaczenie może mieć ona dla naszego organizmu?

Witaminy B, C i E sprawiają, że maca jest silnym przeciwutleniaczem, który usuwa toksyny i wolne rodniki. Wspiera dzięki temu nasze ciało, wzmacnia je i chroni przed nowotworem.

Maca to także sposób na zwiększenie energii. Ma ona działanie poprawiające krążenie krwi, działa stymulująco na układ nerwowy oraz libido.

mtg_maca
Co więcej, w macy znajdziemy mnóstwo minerałów, w tym wapń, cynk, żelazo, potas i magnez. Wszystkie z nich są niezbędne do procesów krwiotwórczych, kontroli nastroju, łagodzenia bólu menstruacyjnego, utrzymywania równowagi hormonów oraz poprawy jakości pokarmu podczas karmienia piersią.

Aminokwasy zawarte w macy sprawiają także, że jest ona dobrym dodatkiem do pożywienia wegetarian, którym zazwyczaj brakuje pełnego bilansu aminokwasowego.

Komentarze: