Wiemy, że mięso jest dziś produktem bardzo często modyfikowanym, dlatego ryby mogą wydawać się lepszym rozwiązaniem. Warto wiedzieć, które z nich są pożywne i mniej narażone na ingerencję człowieka.

Na co zwrócić uwagę?

Etykieta – to jak przechowywana jest ryba po wyłowieniu może wiele nam mówić. Najlepszą metodą jest chłodzenie jej zarówno po wyłowieniu jak i w transporcie.

Miejsce połowu – to także wskazuje czy ryba nadaje się do spożycia czy lepiej z niej zrezygnować. Warto pamiętać również, że niektórych ryb nie powinno się mieszać z innymi, szczególnie z innych regionów świata.

 

Najlepsze ryby

– Dziki łosoś (Alaska)
– Kocia ryba
– Halibut pacyficzny
– Sardynki pacyficzne
– Pstrąg tęczowy
– Tuńczyk pacyficzny

Najgorsze ryby

– Sum
– Dorsz
– Halibut atlantycki
– Tuńczyk tradycyjny
– Gardłosz
– Miecznik
– Zwykły łosoś

Komentarze: