diet food - red caviar and smoked mackerel fish with lemon tomatoes and bread on white china plate isolated over white background

Wiemy, że mięso jest dziś produktem bardzo często modyfikowanym, dlatego ryby mogą wydawać się lepszym rozwiązaniem. Warto wiedzieć, które z nich są pożywne i mniej narażone na ingerencję człowieka.

Na co zwrócić uwagę?

Etykieta – to jak przechowywana jest ryba po wyłowieniu może wiele nam mówić. Najlepszą metodą jest chłodzenie jej zarówno po wyłowieniu jak i w transporcie.

Miejsce połowu – to także wskazuje czy ryba nadaje się do spożycia czy lepiej z niej zrezygnować. Warto pamiętać również, że niektórych ryb nie powinno się mieszać z innymi, szczególnie z innych regionów świata.

 

Najlepsze ryby

– Dziki łosoś (Alaska)
– Kocia ryba
– Halibut pacyficzny
– Sardynki pacyficzne
– Pstrąg tęczowy
– Tuńczyk pacyficzny

Najgorsze ryby

– Sum
– Dorsz
– Halibut atlantycki
– Tuńczyk tradycyjny
– Gardłosz
– Miecznik
– Zwykły łosoś

Komentarze: