Sposobem na obniżenie cukru we krwi nie jest wyłącznie ograniczanie spożywania produktów niskowęglowodanowych. Istnieją naturalne produkty, które możemy przyjmować codziennie.
WITAMINA B-KOMPLEKS
Działa obniżająca na cukier we krwi. Wysokiej jakości witamina B ma silne aktywne działanie stymulujące regulację krwi.
BERBERYNA
Stymuluje monofosforan adenozyny, który stymuluje kinazę białkową wpływająca na metabolizm. Berberyna sprawia, że zwiększa się wchłanianie glukozy w komórkach zwiększając wrażliwość na insulinę i zmniejszając wytwarzanie glukozy w wątrobie.
KWAS ALFA-LIPONOWY (ALA)
Jest to silny przeciwutleniacz, który może łagodzić neuropatię cukrzycową. Jest łatwo przyswajalny i dobrze rozpuszczalny w tłuszczach.
RESWERATROL
Ten przeciwutleniacz znajdujący się w skórkach winogron i innych ciemnych owocach zabezpiecza nas przeciw insulinoopornością. Resweratrol aktywuje gen odpowiedzialny za ochronę przez nadmierną produkcją tkanki tłuszczowej.
OLEJ KOKOSOWY
Spożywanie oleju kokosowego może poprawiać wrażliwość na insulinę.
OMEGA-3
Kwasy omega-3 obniżają oporność insulinową i zmniejszają ilość trójglicerydów w organizmie.. To ma bezpośrednie przełożenie na poziom cukru i wzmocnienie układu krążenia.
KOENZYM Q10
Koenzym wpływa na kontrolowanie procesów energetycznych, w tym poziomu glukozy we krwi. Regularne przyjmowanie koenzymu może poprawiać takie parametry jak poziom cholesterolu, ciśnienie krwi.
MAGNEZ
Niedobór magnezu sprzyja osłabionej produkcji insuliny. Spożywanie pokarmów bogatych w magnez (brokuły, szpinak, soczewica) poprawiają kontrolę cukru we krwi.
KOZIERADKA
Nasiona tej rośliny spowalniają trawienie cukru i węglowodanów zwiększając produkcję insuliny.
GYMNEMA
Wyciąg z tej rośliny wykorzystywany był wśród Indian do produkcji słodyczy. Spożywanie go pozwala blokować wchłanianie cukru w jelitach i stymulować wydzielanie insuliny.
GORZKI MELON
Gorzki melon sprawia, że efektywniej działa mechanizm przenoszenia glukozy z krwi do komórek.
CYNAMON
Cynamon zmniejsza insulinooporność.