Granita Tiramisu w wersji paleo to super rozwiązanie zarówno na ciepłe dni, jak i deser dla osób na diecie naszych przodków. Oto prosty sposób na przygotowanie pysznego fit-deseru.

Składniki:

– 8 łyżek kawy instant
– 2 szklanki wody
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– szczypta soli himalajskiej (drobno mielona)

 

Bita śmietana:

– 360 g mleka kokosowego
– 1 łyżka miodu bądź syropu z agawy
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– rozpuszczona gorzka czekolada

 

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na granitę. Do naczynia do pieczenia wlej masę i wstaw do lodówki bądź zamrażarki na godzinę. Po wyjęciu zeskrob nadmiar lodu i ponownie wstaw do zamrażarki. Powtórz czynność 3-krotnie.

Gdy granita całkowicie się zamrozi, wstaw ją na kilka dni do zamrażarki.

Po kilku dniach przygotuj krem. Użyj miksera, który ubije składniki na zwartą masę.

Wyjmij granitę do szklanek bądź innego naczynia, a następnie nałóż krem i oblej rozpuszczoną czekoladą.

Komentarze: