Wbrew trendom, które chętnie wykluczają pieczywo z jakiegokolwiek planu żywienia, warto spojrzeć na pieczywo jako doskonały składnik posiłków, pod warunkiem, że wiemy jaki jego rodzaj i kiedy spożywać. Na rynku mamy wiele rodzajów pieczywa, dlatego wybór najbardziej odpowiedniego wcale nie jest taki prosty.

Przykładem pieczywem godnego polecenia jest pieczywo Chia – dostępne w postaci chleba oraz bułek. Pieczywo to jest produktem, dzięki któremu możemy wzbogacić dietę w kwasy tłuszczowe omega-3, ważnego składnika w kontekście naszego zdrowia. 100 g chleba Chia zawiera 1,33 g kwasu alfa-linolenowego (ALA).

Dlaczego warto jeść pieczywo Chia?

•    Pieczywo z nasionami Chia (Salvia hispanica) to źródło błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3.
•    Niepowtarzalną zaletą nasion Chia jest zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (między innymi kwas alfa-linolenowy ALA).
•    Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
•    Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie, co stanowi równowartość około 3 kromek chleba Chia po około 50 g (czyli około 150 g) lub 2 bułek Chia po około 75 g (czyli około 150 g).
•    Pieczywo z nasionami Chia zostało wyróżnione przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii prof. Zbigniewa Religi.

Wartość odżywcza 100 g pieczywa:

Wartość energetyczna: 1133 kJ/ 270 kcal
Tłuszcz: 8,5 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g)
Węglowodany: 35 g (w tym cukry: 3,2 g)
Błonnik: 5,5 g
Białko: 10 g
Sól: 1,5 g
Kwas alfa-linolenowy (ALA): 1,33 g

Składniki:

woda, mąka PSZENNA 31%, mąka ŻYTNIA, grys kukurydziany, nasiona słonecznika, płatki ziemniaczane, nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) 3%, sól, gluten PSZENNY, zarodki PSZENNE, siemię lniane, mielone pestki dyni, łamane pestki dyni, błonnik roślinny, otręby PSZENNE, ekstrakt ze słodu JĘCZMIENNEGO, olej rzepakowy, drożdże, SEZAM.

Pieczywo CHIA to oficjalny PARTNER Warsztatów KiF: Dieta i trening oczami Justyny i Krzysztofa Mizerów (5-6 marca 2016)ZAPISZ SIĘ!!!

Więcej informacji na stronie www.pieczywochia.pl

Bagietka_Chia-zlogo

Komentarze: