Pregnancy and nutrition

Ciąża to wyjątkowy okres pod każdym względem. Odpowiednia dieta u kobiet może wpływać na poprawę samopoczucia, rozwoju zdrowia dziecka i jego przyszłość. To, co kobieta spożywa w trakcie ciąży ma niezwykle duży wpływ na organizm matki i dziecka. Sprawdźcie, które produkty są polecane.

1. Suszone morele.

Jako przekąska. Zawierają magnez, żelazo, potas, wapń i najważniejszy kwas foliowy. Dzięki spożywaniu moreli poprawia się także trawienie i wypróżnianie.

 

2. Banany.

Bogate źródło energii oraz potasu. Wpływa na zmniejszenie retencji wody w organizmie oraz utrzymywanie odpowiedniej równowagi płynów. Zawarty w bananach tryptofan poprawia sen i wysypianie się.

 

3. Produkty mleczne.

Nie każda kobieta w ciąży może je spożywać, jednak te, które nie mają z tym problemu mogą czerpać z nich duże korzyści. Duża zawartość wapnia poprawia układ kostny i wzmacnia jego rozwój u dziecka.

 

4. Tofu.

Dla wegetarian to doskonałe źródło białka. Zawiera witaminy A i K, żelazo, wapń, magnez, fosfor. Wspomaga krzepnięcie krwi.

 

5. Bataty.

Są doskonałym źródłem energii oraz bombą witaminową. Zawierają duże dawki witaminy C, beta-karotenu oraz wapnia. Działa odżywcze na skórę i oczy.

 

6. Brokuły.

Zawarty w nich mangan, potas i kwas foliowy wspomagaj rozwój dziecka, zwłaszcza układ kostny.

 

7. Jaja.

Jaja zawierają wszystko, czego nam potrzeba. Są niezwykle bogatym źródłem białka (wszystkie aminokwasy), kwasy omega-3, cholinę, kwas foliowy, żelazo. Ich spożywanie pomaga chronić płód przed wadami rozwoju oraz wspomaga przepływ wartości odżywczych pomiędzy matką a dzieckiem.

 

8. Słonecznik.

Zawiera kwasy omega-3 niezbędne dla rozwoju dziecka, oraz magnez i witaminy A, B, D, E i K.

Komentarze: