WORKSHOP(7)

Czy jest coś lepszego niż zdrowy sernik? Obecna dietetyka pozwala nam przygotowywać praktycznie wszystko w zdrowej formie i czerpać z tego olbrzymią przyjemność. Dziś mamy dla Was przepyszny sernik białkowy z migdałami.

Składniki:

– żytnie herbatniki bądź zbożowe ciastka
– 1/5 awokado
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 500 g niskotłuszczowego twarogu
– stewia
– żelatyna
– ekstrakt z wanilii
– 1 miarka białka serwatki
– migdały bądź starte migdały

Przygotowanie:

a) Rozgrzej piekarnik do 300 stopni Celsjusza. Ciasteczka, awokado, oliwę z oliwek wymieszaj w blenderze. Przygotuj blachę, na którą wylej zblendowany „spód” i wstaw do piekarnika na 12 minut.

b) W małej misce rozrób żelatynę. Rozgrzej, a następnie schłodź żelatynę. Dodaj ekstrakt waniliowy, stewię, twaróg oraz białko i wszystko wymieszaj. Dodaj żelatynę i wstaw do lodówki do schłodzenia przez 5-10 minut.

c) Wyjmij ciasto dodaj swoje dodatki i ponownie wstaw sernik do lodówki, tym razem na ok. 4 godziny.

Wartości odżywcze (1 kawałek ciasta):

Białko – 17 g
Węglowodany – 15 g
Tłuszcze – 5 g
Błonnik– 4 g

Komentarze: