Bang-Bang-Cauliflower-4

Sposób na wegetariańskie PALEO dla każdego, kto lubi jeść lekko, zdrowo i energetycznie. Prosty przepis do zrobienia w kilkanaście minut.

Składniki:

– 1 duża główka kalafiora
– 1/2 szklanki migdałów posiekanych
– 1/2 szklanki tapioki (lub maranta)
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
– 1 szklanka wody gazowanej

 

Składniki na sos:

– 7 łyżek białego octu winnego
– 1/4 szklanki wody
– 2 ząbki czosnku mielonego
– 1 łyżeczka świeżego imbiru mielonego
– 1/4 szklanki miodu
– 2 łyżeczki czerwonej papryki zmielonej
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Potnij kalafiora na małe kawałki. W dużej misce wymieszaj migdały, mąkę kokosową, wodę, sól, paprykę i dodaj wodę gazowaną. Wymieszaj i wrzuć do masy kalafiora.

Takie kuleczki wstaw do piekarnika na 25 minut.

W międzyczasie przygotuj sos. W małym garnku podgrzej wszystkie składniki zmieszane ze sobą, aż do uzyskania dużej gęstości.

Po upieczeniu się kalafiora wrzuć go do sosu, chwilę podgrzej i gotowe.

Podawaj z sałatą lodową.

Komentarze: