Sposób na wegetariańskie PALEO dla każdego, kto lubi jeść lekko, zdrowo i energetycznie. Prosty przepis do zrobienia w kilkanaście minut.
Składniki:
– 1 duża główka kalafiora
– 1/2 szklanki migdałów posiekanych
– 1/2 szklanki tapioki (lub maranta)
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
– 1 szklanka wody gazowanej
Składniki na sos:
– 7 łyżek białego octu winnego
– 1/4 szklanki wody
– 2 ząbki czosnku mielonego
– 1 łyżeczka świeżego imbiru mielonego
– 1/4 szklanki miodu
– 2 łyżeczki czerwonej papryki zmielonej
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Potnij kalafiora na małe kawałki. W dużej misce wymieszaj migdały, mąkę kokosową, wodę, sól, paprykę i dodaj wodę gazowaną. Wymieszaj i wrzuć do masy kalafiora.
Takie kuleczki wstaw do piekarnika na 25 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. W małym garnku podgrzej wszystkie składniki zmieszane ze sobą, aż do uzyskania dużej gęstości.
Po upieczeniu się kalafiora wrzuć go do sosu, chwilę podgrzej i gotowe.
Podawaj z sałatą lodową.