Kto nie lubi curry?! Oto przepis na roślinną wersję curry, zarówno dla wegetarian jak i tych, którzy chcą chwilowo odpocząć od mięsa.

SKŁADNIKI:

– 1 łyżka oleju kokosowego
– 4 łyżki zielonej pasty curry
– 200 g fasolki szparagowej
– 100 g marchwi pokrojonej
– 60 g groszku cukrowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
– 80 g kiełków
– świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Najlepiej wszystko przygotować w woku lub głębokie patelni. Na średnim ogniu dodawaj olej kokosowy, a następnie pastę curry. Później dodaj fasolkę, marchew i groszek cukrowy. Smaż przez 2 minuty.

Dodaj sos sojowy i mleko kokosowe. Wymieszaj z kiełkami i dodaj świeżej bazylii.

Podawaj np. z ryżem.

4 porcje:

Tłuszcz – 12 g
Węglowodany – 18 g
Białko – 9 g

Komentarze: