Trzymając restrykcyjną dietę nie możemy pozwolić sobie na kurczaka w panierce, chyba, że sami ja zrobimy z odpowiednich składników. Oto przepis na chrupiącego, domowego kurczaka.

Składniki

– 0,5 kg piersi z kurczaka (indyka)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
– 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 duże jaja
– 1 cytryna
– 2 szklanki bułki tartej zrobionej z ziarnistego pieczywa
– cooking spray
– 1 łyżka oliwy extra virgine
– świeżo posiekane zioła i przyprawy

 

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Blachę bądź papier spryskaj cooking sprayem.

Przygotuj pierś, rozbij młotkiem, posyp odrobiną soli i pieprzu.

Jaja i sok z cytryny roztrzep w naczyniu.

W kolejnym naczyniu połącz bułkę tartą, mąkę pełnoziarnistą, oliwę extra virgine oraz przyprawy zioła.

Pierś zamocz najpierw w jajku, a potem zapanieruj.

Rozgrzej patelnię, spryskaj ją cooking sprayem i przysmaż pierś. Po kilkudziesięciu sekundach na obu stronach wsadź pierś do piekarnik na kilka minut.

Średnie wartości odżywcze:

313 kcal, 15 g tłuszczu (6 g sat, 6 g mono), 140 mg cholesterolu, 15 g węglowodanów, 1 g dodatku cukru; 2 g wszystkich cukrów; 29 g białka, 2 g błonnika, 472 mg sodu; 320 mg potasu.

Komentarze: