Kolejny przepis z nowego cyklu przepisów przygotowanych przez znane blogerki. Tym razem zapraszamy do przepisu Agulasi7 na zdrowe ciastka daktylowo-batatowe.
SKŁADNIKI:
– 500 g batatów
– 1 jajko
– 70 g daktyli
– 2 łyżki mąki jaglanej
– 2 łyżki mąki gryczanej
– 1 łyżka odżywki białkowej
– garść orzechów (brazylijskie, nerkowce)
PRZYGOTOWANIE:
Bataty obieramy, kroimy i gotujemy. Blendujemy razem z mąkami, odżywka i jajkiem. Część daktyli siekamy i wrzucamy do masy. To samo robimy z orzechami. Masę wykładamy na papier do pieczenia (ok.łyżka), na to kładziemy daktyla i przykrywamy druga częścią masy. Z tej masy wyszło ok.8 ciastek.
Ciasteczka pieczemy ok.25 min w temperaturze 180 stopni. Polewa to nic innego jak rozpuszczone olej kokosowy i odzywka białkowa.