14856133_966718676796529_4313990856357684795_o

Ciasto cynamonowe-marchewkowe może być sposobem na osłodzenie sobie dnia. Zamiast kupować gotowe wypieki warto zrobić je samemu…

Składniki:

– 5 dużych startych marchwi (około 400 g)
– 100 g mąki gryczanej
– 4 jajka
– 2 łyżki miodu
– łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamony
– pokrojony banan do ozdoby
– miarka białka serwatki w dowolnym smaku

Przygotowanie:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę  Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia , make i mieszamy Dodajemy łyżkę oleju, miód, cynamon +odzywkę i wszystko dokładnie mieszamy

Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym. Piekarnik na 160-170 stopni na termoobieg około 60 min. Przyprószyłam zblendowanym ksylitolem

instagram_app_large_may2016_200

SIWA_OLIWIAss

Komentarze: