W obecnych czasach, gdy sami potrafimy zrobić praktycznie każde danie w zdrowy sposób, możemy także stworzyć własne batony proteinowe. Do tej pory był to produkt zarezerwowany wyłącznie dla firm suplementacyjnych, dziś z domowym przepisem może je zrobić każdy.
Batony proteinowe z jaj, masła orzechowego i dyni (12 batonów)
Składniki:
– 3 miarki białka serwatki
– 1/2 szklanki mąki kokosowej
– 1/3 szklanki ksylitolu
– starta dynia
– 2 łyżki masła orzechowego z pistacji
Przygotowanie:
Wymieszajcie wszystkie składniki oprócz masła orzechowego. Zblendujcie je. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika za kilka minut. Po wyjęciu posmarujcie masłem orzechowym.
1 baton (145 kcal):
Białko – 9,7 g
Węglowodany – 12,5 g
Tłuszcze – 7 g