DSC_0579

Przepis na domowe bułeczki orkiszowe to coś dla fanów pieczywa. Teraz możecie je spożywać jako zdrowy własnoręcznie przygotowany składnik swojej diety. Wszystko dzięki MAJLAA.

Składniki (15 sztuk):

– 300g mąki orkiszowej
– 100g odżywki białkowej – możecie ją zamienić na mąkę i dodać jakieś
słodzidło (ksylitol)
– 3 jajka
– 60g oleju kokosowego
– 100ml mleka kokosowego
– 5g lnu mielonego

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj len, zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i zaczekaj, aż zgęstnieje. W międzyczasie, oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianą ze szczyptą soli. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj odżywkę białkową, roztopiony (!) olej kokosowy, mleko i żółtka.

Następnie, dodaj gotowy len i wszystko dokładnie zmiksuj. Na koniec wystarczy tylko dorzucić pianę z białek i gotowe. Gdyby masa była za gęsta, dolej odrobiny wody – najlepiej gazowanej. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby uformować je na folii za pomocą łyżki i nie rozlewało się. Gotowe bułeczki piekłam 20 minut w 160 stopniach.

instagram_app_large_may2016_200 MAJLAA – INSTAGRAM

 MAJLAA – FACEBOOKsquare-facebook-512

 

16831066_1395440227183751_7361722139648085927_n

Komentarze: