Czas na meksykański mix połączony ze smakami Azji. Wygląda obłędnie a smakuje jeszcze lepiej. I to wszystko w zdrowej normie, aby pomóc w formie. Nasz przepis to połączenie smaków Meksyku i Azji. Ostro przyprawione tacos z krewetkami, to ciekawa propozycja na obiad bądź większa przekąskę.
SKŁADNIKI:
Sos
– 3,5 łyżki białego octu winnego
– 2 łyżki wody
– 1,5 łyżki miodu
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka chilli
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– szczypta pieprzu cayenne
– szczypta soli
Tortilla
– 2 jajka
– 2/3 szklanki wody
– 1 szklanka mąki żytniej/owsianej/tapioki/ kokosowej (dowolnie)
– 1/4 łyżeczki soli
Tacos
– krewetki obrane
– 2 łyżki dowolnej mąki
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– 1 szklanka kapusty
– 1/2 szklanki czerwonej kapusty
– 1/2 szklanki mielonej kolendry
– 2 posiekane cebule
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżki miodu
– 1 łyżka białego octu winnego
– szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Słodki sos chilli podgrzewamy do wrzenia w małym garnku. Czekamy aż zgęstnieje, potem studzimy,
W dużej misce mieszamy rozdrobnioną kapustę, mieloną kolendrę, cebulę. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu białego, 1/2 łyżki miodu, szczyptę soli. Mieszamy i odkładamy na bok.
Aby przygotować tortillę łączymy wszystkie składniki. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy na nią olej kokosowy. Wlewamy ciasto i formujemy placuszki. Każdy z nich powinien smażyć się ok. 1-2 minut.
Przygotowujemy krewetki, także na oleju kokosowym. Obtaczamy je wcześniej w mące z tapioki bądź mące kokosowej. Smażymy 2 minuty dla uzyskania złocistego koloru i odwracamy na drugą stronę.
Wszystkie gotowe produkty mieszamy dowolnie i formujemy tacos.