lemon-coconut-tart

Tarta to chyba najlepszy z możliwych wypieków. Możemy je przygotowywać na słono i słodko. Tym razem proponujemy Wam słodką tartę z odrobiną kokosa i cytryny, która świeżo podkręca smak.

SKŁADNIKI:

– 25 g wiórków kokosa
– 250 g mąki żytniej bądź orkiszowej lub ryżowej
– 100 g masła kokosowego
– zimna woda

NADZIENIE:

– 3 jajka
– 1/2 szklanki soku z cytryny
– kilka łyżek miodu
– 1/3 śmietany bądź gęstego jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj ze sobą składniki na ciasto. Dodawaj zimnej wody powoli. Odstaw ciasto na kilkadziesiąt minut.

Przygotuj nadzienie. Gdy po ok. 30 minutach ciasto będzie gotowe wyłóż je na blachę. Rozłóż na nim nadzienie i połóż kilka plasterków cytryny oraz rozsyp dodatkową ilość wiórków kokosa. Wstaw do piekarnika.

Przed zjedzenie ostudź.

Komentarze: