Te 2 różne od siebie rodzaje białka mogą mieć pozytywny wpływ na naszą masę mięśniową i wyniki sportowe. Należy jednak wiedzieć, który z nich nadaje się na dany czas w trakcie dnia.
Oba rodzaje są wysokiej jakości i zawierają rozgałęzione aminokwasy BCAA, które są niezbędne do regeneracji i wzrostu mięśni.
Kazeina i serwatka produkowane są z mleka, a uzyskuje się je w procesie filtracji i osuszania.
Jaka jest najważniejsza różnica?
Serwatka
Bardzo szybko się wchłania i trawi. Uważa się, że ma lepsze niż kazeina właściwości anaboliczne i powoduje większy wzrost aminokwasów we krwi, które przyspieszają i zwiększają syntezę białek. Serwatkę stosuje się zazwyczaj PO TRENINGU.
Czas wchłaniania: Od przyjęcia do 50 minut. Następnie poziom gwałtownie spada i utrzymuje się na bardzo niskim poziomie przez 7 godzin.
Kazeina
Wchłania się dość długo, jednak pozwala dzięki temu na dłuższe „odżywianie” mięśni i utrzymywania anabolizmu mięśniowego. Kazeinę stosuje się często na noc, aby zapobiegać katabolizmowi.
Czas wchłaniania: Od przyjęcia utrzymuje praktycznie taki sam średni poziom przez 7 godzin.