Detoksykacja organizmu może odbywać się w inny sposób niż głodzenie się i picie wody. Odpowiednie składniki w diecie pozwalają usuwać toksyny i poprawiać funkcjonowanie ciała. Sprawdźcie co jeść.
Zielone warzywa liściaste
Są bogate w glukozylany, które wspierają proces oczyszczania organizmu poprawiając m.in. pracę wątroby, nerek, a także regeneracji komórek.
Kapusta, brokuły, kalafior, sałata rzymska, szpinak, jarmuż, brukselka, rzeżucha.
Chude białko
Zawarte w białku aminokwasy są niezbędne do podtrzymania procesów oczyszczania i odtruwania w wątrobie.
Ryby, skorupiaki, kurczak, indyk, jaja.
Pokarmy bogate w karoten
Pomarańczowe warzywa i owoce są bogate w przeciwutleniacze ochronne, które neutralizują toksyny i pomagają oczyszczać organizm.
Dynia, marchew, papryka czerwona, słodkie ziemniaki, melon.
Jagody
Silne przeciwutleniacze i antyoksydanty neutralizują wolne rodniki niszczące nasze komórki. Antocyjany chronią nasze ciało oraz chronią przed rakiem.
Borówki, jeżyny, jagody i maliny.
Probiotyki
Zapewniają pożyteczne bakterie zwalczające toksyny i wolne rodniki. Większość naszej ochrony pochodzi z jelit, dlatego dieta bogata w probiotyki chroni całe nasze ciało i pozwala usuwać toksyny.
Jogurt, kefir, zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ogórki kiszone, kimczi.
Przyprawy
Wiele przypraw ma zdrowotne działanie, które może znacząco poprawić funkcjonowanie naszego ciała i usuwać toksyny.
Imbir, czosnek, kurkuma, czarnuszka, oregano, bazylia, cynamon.
Zielona herbata
Katechiny zawarte w zielonej herbacie to flawonoidy mające wpływ przyspieszenie pracy wątroby oraz usuwanie toksyn i wolnych rodników.
Karczochy i buraki
Oba te warzywa zwiększają produkcję i przepływ żółci oraz poprawią czynność pęcherzyka.